De geschiedenis van een legende

De AGA speelt al ruim 70 jaar een centrale rol in keukens door gebruik te maken van het traditionele principe van warmteopslag. Het merk heeft dan ook een welverdiende reputatie voor uitmuntend koken opgebouwd. Tegenwoordig is de AGA nog steeds geliefd in vele keukens.

De oorspronkelijke AGA fabriek stond in Zweden, maar tegenwoordig worden de fornuizen geproduceerd in Telford in Shropshire in het Verenigd Koninkrijk.

Het essentiële ontwerp van de AGA is de afgelopen 70 jaar niet veranderd en geniet in deze moderne tijd nog overal ter wereld grote populariteit. De fornuizen worden naar verschillende landen geëxporteerd, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de VS en de meeste Europese en Scandinavische landen. Een AGA transformeert een keuken tot een behaaglijke ruimte. Het fornuis staat wijd en zijd bekend als een klassiek design en zal nog jarenlang geliefd blijven.

Dr. Gustaf Dalen - uitvinder van het AGA fornuis
Met meer dan honderd octrooien op zijn naam staat Gustaf Dalen bekend als een van de grootste Zweedse wetenschappers en uitvinders aller tijden. Hij wist het Zweedse bedrijf AGA uit te breiden tot een internationale groep bedrijven met een enorm assortiment. Tegenwoordig is het een toonaangevend internationaal gasbedrijf.

Dalen werd geboren op 30 november 1869 te Stenstorp in Zweden en staat het meest bekend om zijn werk aan de lichten van vuurtorens en bakens voor de navigatie, waar duizenden mensen hun leven aan te danken hebben. Hij bracht een radicale verandering teweeg in de technologie van vuurtorens en won in 1912 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

In datzelfde jaar raakte Dalen ernstig gewond tijdens een experiment met acetyleencilinders. Het kostte hem niet zijn leven, maar hij werd wel blind. Desalniettemin bleef hij directeur van het gasbedrijf AGA en bleef hij actief aan technische uitvindingen werken.

Het ongeluk in de groeve waardoor Dalen in 1912 blind was geworden, leidde echter indirect tot een van zijn bekendste uitvindingen: het AGA fornuis. Toen Dalen thuis namelijk aan het herstellen was, kwam hij tot de ontdekking dat zijn vrouw moeilijkheden ondervond met haar traditionele fornuis. Er moest voortdurend op het eten gelet worden, het fornuis gebruikte grote hoeveelheden brandstof en het hele ontwerp deugde niet. De logische stap voor Dalen was om zijn wetenschappelijke kennis te gebruiken en een nieuw fornuis te ontwerpen. Het AGA fornuis was een product waar Dalen om gaf. Het was een uitvinding voor het gewone volk, vond hij. Het project duurde vrij lang omdat hij er alleen in zijn vrije tijd aan kon werken. In 1929 was het fornuis eindelijk klaar. Het werd een onmiddellijk succes.

Hoe een AGA gemaakt wordt

Hoe een AGA werkt

logoagasmall.png

Mick Stomp

Binnenweg 32

6955 AX Ellecom

Telefoon: +31 (0)313 416 200

Mobiel: +31 (0)6 2358 3099

E-mail: info@agahuis.nl

Mick Stomp
Binnenweg 32
6955 AX Ellecom
Telefoon: +31 (0)313 416 200
Mobiel: +31 (0)6 2358 3099
E-mail: info@agahuis.nl

© Copyright Het AGAhuis 2024 | InterBeek IT